Het inbrengen van Vogelgriep-gevoelige vogels, zoals de kwartels wordt onder bepaalde voorwaarden weer toegestaan.

In verband met de vogelgriep was het tentoonstellen van A.I.-gevoelige vogels lange tijd verboden. Dit betrof voor de NBvV de kwartelachtigen, maar de overige vogels mochten gelukkig wel deelnemen aan tentoonstellingen/beurzen.
Vanaf 1 september mogen ook de A.I.-gevoelige vogels weer tentoongesteld worden, ook in combinatie met de overige vogels van het NBvV-vraagprogramma.
Onze collega’s van Kleindierliefhebbers Nederland hebben alle bijbehorende regels op een rijtje gezet in een nieuwsbrief waaruit de NBvV vrij mag kopiëren, waarvoor onze dank.

 

Vanaf 1 september 2024 gelden de volgende regels:

Geldt voor alle evenementen met vogels. Deze regels zijn door de overheid vastgesteld.

Het evenement mag niet plaatsvinden in de regio 7, 10 en 19 (zie hieronder dierziektenviewer)

Watervogels mogen niet gelijktijdig tentoongesteld worden met hoenderachtigen en loopvogels.

Maximaal 30 inzenders van hoenderachtigen, loopvogels of watervogels mogen deelnemen aan het evenement. Voor de overige vogelgroepen geldt geen maximum van het aantal inzenders. Aan het aantal in te zenden hoenderachtigen en loopvogels of watervogels is geen maximum verbonden.

De hoenderachtigen en loopvogels of watervogels mogen niet afkomstig zijn uit de regio 7, 10 en 19 Zie voor Staatcourant Nr. 20072, 20 juni 2024:

De hoenderachtigen en loopvogels of watervogels moeten rechtstreeks na afloop van het evenement terug naar de locatie van herkomst en daar minimaal 7 dagen blijven.

Hoenderachtigen en loopvogels of watervogels mogen niet worden verkocht op het evenement. Er mogen ook geen hoenderachtigen en loopvogels of watervogels meegenomen worden die buiten het evenement om aan anderen worden meegegeven.

Konijnen, cavia’s, kleine knagers mogen ook tegelijkertijd aanwezig zijn op de tentoonstelling.

Link: zie voor check regio: https://data.rvo.nl/dierziektenviewer/index.html

Vul uw adres of dat van de inzender in en klik op het blauwe bolletje dat dan verschijnt. Dan ziet u informatie in welke regio (compartiment) het adres valt.

Melding aan de NVWA en RVO
Ieder evenement waar vogels aanwezig zijn, moet uiterlijk 2 weken van tevoren door de organisatie worden aangemeld bij het centraal adres van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).
Link: https://formulieren.nvwa.nl/formulier/nl-NL/Extern/sc1114_KennisgevingTentoonstellingEvenementen.aspx

Elk vogelevenement dient ook een “evenementenUBN”aan te vragen. Dit kan bij RVO door te bellen met het algemene telefoonnummer. Zie www.rvo.nl

Inschrijfformulier
Op het inschrijfformulier moet de inzender het adres van de verblijfplaats van hoenderachtigen en loopvogels of watervogels van de ingeschreven dieren vermelden. De inzender verklaart daarbij nadrukkelijk het adres van de verblijfplaats naar waarheid te hebben ingevuld.

De tentoonstellingsorganisatie moet nagaan of het opgegeven adres zich niet bevindt in een uitgesloten regio (7, 10 en 19).

De tentoonstellingsorganisatie moet de inschrijfformulieren centraal (op papier) bewaren. De inschrijfformulieren moeten te allen tijde ter beschikking gesteld worden aan de gedelegeerde en de NVWA.

NCD-verklaring
Dieren van diergroepen, waarvoor een algemene entverplichting geldt, moeten conform de daarvoor geldende regels zijn ingeënt. Legitiem bewijs daarvan moet bij de inzending aanwezig zijn (entbewijs op papier).

De tentoonstellingsorganisatie moet erop letten dat alle ingezonden hoenderachtigen en loopvogels voorzien zijn van een NCD-enting.

Alle vaste voetringnummers van de aanwezige dieren moeten geregistreerd staan op de van toepassing zijnde NCD-verklaring.
De tentoonstellingsorganisatie moet bij het inkooien ieder dier hierop controleren.

De NCD-verklaringen moeten door de tentoonstellingsorganisatie ingenomen worden en tijdens het evenement centraal bewaard  worden. De NCD-verklaringen moeten te allen tijde ter beschikking gesteld worden aan de gedelegeerde en de NVWA.

NCD-enting
De dieren moeten voor zover zij ouder zijn dan 30 dagen, ten minste twee weken en ten hoogste vijf maanden voor het begin van de tentoonstelling of keuring zijn geënt.
De enting mag door een dierenarts of bekwaam persoon worden gedaan. Let op: er zijn twee verschillende formulieren voor de NCD-enting. Eentje die gebruikt moet worden als de vaccinatie door een dierenarts is gedaan en het andere formulier als de vaccinatie door een bekwaam persoon is uitgevoerd.

Beide formulieren zijn te downloaden van de website van www.kleindierliefhebbers.nl
NCD entverklaring door dierenarts PDF of Word
NCD entverklaring door bekwaam persoon PDF of Word

Beneluxregeling
Hoenderachtigen, loopvogels en watervogels afkomstig uit alle regio’s mogen in België tentoongesteld worden.

Disclaimer:
Het organiseren van een tentoonstelling of evenement is en blijft geheel uw eigen verantwoordelijkheid. Er kunnen wijzigingen optreden in de van toepassing zijnde wet- en regelgeving mede in verband met het feit dat er ergens een uitbraak van vogelgriep heeft plaatsgevonden.