Vogelgriep vastgesteld in Putten

In Putten (gemeente Putten, provincie Gelderland) is vogelgriep vastgesteld op een kalkoenenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 27.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3-kilometerzone liggen 12 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend en door de Gezondheidsdienst Dieren gemonitord. In de 10-kilometerzone liggen 62 andere bedrijven met pluimvee.

Vervoersverbod

In de hele 10-kilometerzone, waar in totaal 74 andere bedrijven liggen, geldt per direct een vervoersverbod. Dit betekent dat er vanaf locaties met vogels in deze zone geen pluimvee en broed- en consumptie-eieren vervoerd mogen worden. Ook geldt een verbod voor de afvoer van mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels. Deze maatregelen zijn nodig om verspreiding naar andere delen van het land te voorkomen.

Waar de 10-kilometerzone ligt, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Landelijke maatregelen

Er geldt sinds 20 november 2024 een landelijke ophok- en afschermplicht in Nederland. De afschermplicht geldt voor gehouden vogels, en een ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, met uitzondering van fazanten, loopvogels en sierwatervogels. Deze dienen wel afgeschermd te worden.

 

Dit betekent voor de liefhebbers van de NBvV het volgende:

(Uit een eerdere Nieuwsflits van de Commissie Dierenwelzijn, Ethiek en Wetgeving)

 

Vogelgriep
De Overheid heeft i.v.m. de vogelgriepuitbraak in Putten besloten om een landelijke ophok- en afschermplicht voor risicovogels in te stellen. Dit betekent dat er helaas weer flinke beperkingen zijn, ook voor onze hobby.

Landelijk: Hobbyhouders van risicovogels moeten hun vogels afschermen van wilde dieren. Voor alle risicovogels geldt een verzamelverbod.

Binnen een 10 km Beschermingszone mag je geen enkele vogel vervoeren en ook geen tentoonstelling/markt organiseren. Woont u in een 10 km Beschermingszone, dan mag u dus niet met uw vogels meedoen aan welke tentoonstellingen/markt dan ook. Klik hier om te kijken waar de Beperkingszones zijn.

Een uitbraak tijdens een tentoonstelling
Wanneer er al een tentoonstelling plaatsvindt en er breekt alsnog Vogelgriep uit, dan moet de organisatie de NVWA in kennis stellen en vragen of een ontruiming per direct mogelijk is. De NVWA moet dus een ontheffing verlenen voor het afbreken van het evenement. Dit zal altijd gepaard gaan met een aantal strenge voorwaarden, Tel: 0900-0388. Het is aan te raden om ook direct de Commissie Dierenwelzijn te informeren. Zij beschikt over contacten binnen de NVWA en kan mogelijk behulpzaam zijn.

 

Hieronder het volledige draaiboek A.I. (Vogelgriep)

Enkele begrippen:

Uitbraak: AI is vastgesteld bij een inrichting met vogels.
Inrichting met gevoelige dieren: de definitie volgens de AHR is een ruimte of milieu waar dieren worden gehouden op tijdelijke of permanente basis. Dit betreft dus niet alleen professionele, grootschalige houderijen met vogels, maar ook kleinschalige houderijen (hobbylocaties) en kinderboerderijen, dierentuinen (geconsigneerde inrichting), laboratoria of onderzoeksinstellingen. Dierenartsenpraktijken en huishoudens met gezelschapsdieren vallen niet onder de definitie van inrichtingen.
Pluimvee: vogels die worden gekweekt of in gevangenschap worden gehouden voor: a) de productie van vlees, eieren voor consumptie, of andere producten, b) het uitzetten in het wild, c) het kweken van vogels die worden gebruikt voor de onder a) en b) genoemde soorten productie.
In gevangenschap levende vogels: andere vogels dan pluimvee die om andere dan bij de definitie van pluimvee vermelde redenen in gevangenschap worden gehouden, waaronder vogels die voor voorstellingen, races, tentoonstellingen, wedstrijden, de kweek of de verkoop worden gehouden. Gezelschapsdier: een gehouden dier van de soorten uit bijlage I van de AHR dat gehouden wordt voor niet-commerciële privédoeleinden. Zover het vogels betreft zijn dit alle andere vogelsoorten dan kippen, kalkoenen, parelhoen, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen en loopvogels (Ratitae).
Risicovogels: hoenderachtigen (orde van de galliformes), watervogels of loopvogels, in gevangenschap gefokt of gehouden
Vogelverblijfplaats: kooi, volière, terrein of gebouw, met uitzondering van woonruimte, waar vogels aanwezig zijn of gewoonlijk worden gehouden en aanverwante ruimtes waar materiaal ten behoeve van vogels is opgeslagen of gewoonlijk wordt opgeslagen;

Belangrijk:
Het gros van de leden van de NBvV heeft “gezelschapsdieren”, maar wanneer u in het bezit bent van “risicovogels”, dan zijn er meer beperkingen.
Bepaal voor uw eigen situatie tot welke categorie u behoort. Hebt u uitsluitend gezelschapsvogels of ook  “risicovogels” op uw erf?

Er breekt in het wild vogelgriep uit in Nederland!
De overheid bepaalt welke maatregelen genomen worden.
Voor houders van “gezelschapsdieren” is er nog weinig aan de hand. “Risicovogels” krijgen afhankelijk van de ernst echter te maken met vervoersbeperkingen en afschermingsmaatregelen.

Er breekt vogelgriep uit in een “inrichting” met vogels.
De NVWA legt een cirkel van 10 km rondom het bedrijf, de zgn “beperkingszone” die minimaal 30 dagen duurt en plaatst een kaart van de beperkingszone met de bijbehorende maatregelen op de website.

Maatregelen binnen een “beperkingszone”:
Voor alle vogels binnen deze zone geldt een vervoersverbod. Wie binnen deze zone woont mag niet met vogels deelnemen aan shows en markten. (Dit in tegenstelling tot eerdere jaren. Het is dus strenger geworden ondanks onze pleidooien.) Van buiten deze zone mag je ook niet de “beperkingszone” met vogels betreden.

In een “beperkingszone” is het verboden vogels te vervoeren en vogels bijeen te brengen. Een beurs of tentoonstelling kan dus niet doorgang vinden.
Houders van “risicovogels” dienen hun vogels af te schermen van de “wilde vogels”.
Wanneer er al een tentoonstelling plaatsvindt en er breekt alsnog Vogelgriep uit, dan moet de organisatie de NVWA in kennis stellen en vragen of een ontruiming per direct mogelijk is. De NVWA moet dus toestemming verlenen voor het afbreken van het evenement. Tel: 0900-0388

Maatregelen buiten een “beperkingszone”:
Voor “risicovogels” geldt een verzamelverbod.
Houders van “gezelschapsvogels” hebben geen beperkingen. Zij mogen ook met hun “gezelschapsvogels” door een “beperkingszone” naar een tentoonstelling of vogelmarkt, mits over de hoofdwegen en zonder te stoppen in een afgesloten vervoersmiddel.
Dit zijn de belangrijkste punten uit het draaiboek AI. Lees hieronder het volledige draaiboek, waarin de belangrijkste punten vanuit het oogpunt van onze hobby “geel” is gemarkeerd.

Voor vragen kunt u de Commissie Dierenwelzijn benaderen via de website van de NBVV of

——————————————————————————–